Demba fra Gambia

Demba fra Gambia

Jeg vil gerne tale om vores automekaniker lærling i Stavenhagen, og den lange vej han har taget for at nå dertil.

Som søn af en jordnøddebonde i Gambia var det slut med uddannelse for efter grundskolen, fordi gymnasiet var for dyrt for familien, som havde talte flere børn. Så han besluttede at spare nogle penge sammen og finde andre uddannelsesmuligheder andetsteds. Han ønskede at rejse til Libyen med en ven. Hans far solgte endda en del af sit land for at give ham €100,- med. Så begyndte han i en alder af 15 år og med lidt penge i lommen sammen med sin ven på en lang rejse, som skulle tage ham længere end planlagt.

På vej til Libyen blev de anholdt i Mali og alt andet end deres tøj og legimitation blev taget fra dem. De møjsomt opsparede penge var således hurtigere væk, end han havde håbet. Først efter en måned kunne de fortsætte deres rejse over Niger. Da han endelig ankom i Libyen, modtog Demba nyheden om, at hans rejsekammerat, som han kort tid havde rejst adskilt fra, var blevet skudt. Helt alene i et fremmed land uden at kunne sproget ordentligt og uden penge, ønskede han kun at komme hjem igen.

Han forsøgte dette over Algeriet, men det var ikke muligt, da alle grænser var lukket. Der mødte han andre søgende, der tog ham med til Marokko i håb om at finde arbejde. Demba befandt sig i en slags tvangsarbejdslejr, hvor han måtte arbejde for sit ophold og ingen penge fik. Han beskriver dette sted, som det værste på sin vej, da han var meget tæt på at død, og han mødte den dagligt. Han kunne ikke blive der og “undslap” sammen med et par andre til den spanske side af Marokko, over strømførende pigtrådshegn. De tog samme vej flere gange for at finde arbejde, indtil Demba blev liggende såret og helt udmattet.

Han blev anholdt af politiet og sendt til en flygtningelejr i Barcelona i 3 måneder. Derefter boede han bogstaveligt talt på gaden i to måneder, indtil Mary hjalp ham. Han plejede at overnatte nedenunder hendes lejlighed, men hun følte medlidenhed med ham og skaffede ham en busbillet til Berlin. Den dag i dag har han stadig kontakt til hende.

Der sluttede hans rejse uden mad og legitimation i en lejr på Oranienplatz i december 2013. Fra da af gik det fremad, og han meldte sig ordentligt til myndighederne og kom til at bo et bedre sted. Der var gået 2 år, siden han rejste hjemmefra, hvor han ikke havde mulighed for at tale med sin familie en eneste gang. Hans mor var så overvældet af glæde at høre fra ham, at hun faldt over. Først nu fandt han ud af, at han også havde bevæget sig gennem krigszoner.

I en ungdomsinstitution mødte han en ung kvinde, der arbejdede der frivilligt. De mødtes og forelskede sig i hinanden, og da han blev truet med at hans asylansøgning ville blive afvist, ville hun ikke længere lade ham rejse, og de planlagde alle detaljer for deres bryllup. På den måde han kunne blive og endelig få den uddannelse, som var den oprindelige grund til, at han begav sig ud på sin lange rejse. Han gik i skole i Berlin og fik sin eksamen fra mellemskolen med gode resultater. Hans ønske var at blive en automekaniker eller elektriker som sin ældre bror. I sin søgen efter en virksomhed, der var åben over for verden, traf han KP Logistik på en jobmesse.

Efter det første møde var han så begejstret, at han endda flyttede og afviste andre tilbud i Berlin. Vi støttede ham, og nu er han flyttet ind i vores praktikant lejlighed i Stavenhagen. Han siger, at han er mere end lykkelig. Han kan godt lide sit arbejde, hvor han lærer noget hver dag; Han kan virkelig godt lide sine kolleger og også sin mester. Derudover har kollegerne taget meget godt imod ham, og han er allerede fuldt integreret i teamet. Han er ankommet til sin destination og drømmer nu om at tage kørekort til lastbil. Og det vil vi gerne hjælpe ham med!